Blog Widget by LinkWithin

Monday, July 6, 2009

:: 010709 :: Perginya Ayah buat selama-lamanya ::

Arwah Ayahku

'Malia... tolong urutkan kaki ayah'....malia...sapukan losyen kat kaki ngan badan ayah...terngiyang2 suara tu di telinga ku sampai la ke hari ni..
24-270609 ayah skali lg dimasukan ke hospital serdang buat kali ke 4 dan itu la kali terakhir ayah ku berada disana...Setelah menerima rawatan di hospitak serdang ayah tanye pada doc yg duty pada ari jummat "doc boleh ke saya balik?"..."Pak cik nak balik ke"?Nak la...Ayah pun di benarkan pulang pada ari sabtu selepas lunch..
Seksanye ayahku pada ketika itu,aku dpt rasekan badanku sakit2 bile ayah ku mengadu sakit.."Sakitnye malia"...sakit ayah malia"sabarla ayah...aku xdpt menahan air mata bila ayah mengadu sakit..malia jgn nangis'pesan ayah'..
Hari ahad..280609 keadaan ayah menjadi lemah...tp time tu ayah leh duduk dibirai katil lg...leh berborak lg...siap leh wat lawak lg ngan kami anak beranak...Abg edi pun balik time tu nak urus kan pasal senjata api ayah nak check ke balai polis utk renew lesen setiap tahun..01/07/09 kalo ikutkan ayah kene g balai polis dengkil utk renew lesen tu...Ayah kate ayah nak ikut sekali..
29-30/07/09 Ayah dh x berapa nak borak sangat ngan kami sume,apatah lagi kalo mkn...makan pun dh xnak..Ayah nak air...ayah nak makan...'x nak'..Mak pun soh ayah makan tp still xnak gak..xtau nape...makan ubat pun xnak...Waktu tu ayah dh x pandang kami sume lg..asik menoleh ketempat lain je..Kami jemaah same2 dlm bilik ayah..Tasbih di genggam erat oleh ayah...Ayah dh senja bangun...abg dh senja ni abg bangun ye.."kate mak'....Mate ayah sesekali terbuka sesekali tertutup mcm org mengantuk..Ayah pun xlarat nak membuka mata lagi...tp kami sume paham...Mata ayah yg kuning membuatkan taik mata ayah menjadi kuning...Ayah meh malia lapkan taik mata tu...Aku dah janji ngan ayah nak potong kuku ayah pada ari isnin tp xsempat nak potong..
010709 Abg edi sampai umah awal pagi lg utk urus kan senjata api ayah ngan adik ku apit...Ayah nak ikut tp leh nak bangun lg dh..nak duduk pun dh xlarat...Abg ngan apit pun g balai polis IPD salak jupe ngan CC din bahagian senjata api..Pada hari yg sama gak aku kononnya nak ambik MC sebab xlarat nak g keje...bukan malas tp keadaan ku yg menunggu ari membuatkan aku rase letih dan penat..Lg pun aku g check up kat klinik desa jenderam..Balik dari check up aku teringat nak potong kuku ayah.."Ayah..meh malia potongkan kuku ayah...dengan pelahan aku menarik tangan ayah..Bile aku potong kuku ayah satu persatu ayah menarik tangan nya pelahan mcm xnak kuku tu dipotong apetah lg menandangku..Tp alhamdulillah kuku ayah sume aku dh potong pendek dan bersihkan...Abg edi nak balik ke ulu kelang ke rumah nye memandangkan ari dh petang..Cam biase nak balik kene la salam mak ayah...Abg salam n cium ayah sekali...tp abg cakap ayah seolah-olah xnak lepaskan gengaman tu..cm x bagi abg balik...Kawan ayah Hj Ramli pun ade dtg umah nak tnye pasal senjata api tu...Lek den balik dlu la yo'kate Hj ramli..'dh nak blik ke aji....Kang dtg lg yo ji'.."kate ayah pd Hj Ramli"...Hj Ramli la org terakhir jumpe ayah...Masuk maghrib kami sume sembahyang jemaah same2 di bilik ayah...Hubby jd iman seperti biase...Abis solat jemaah kami bersalaman...Kol 8 mlm anto ct di tusyen hubby ku yg anto ct..Yg adik bawah ku amal di kuar mkn ngan kawan die..Aku cm biasela urut,picit2 tangan ngan kaki ayah...kol 9.00mlm aku ngan hubby jemput ct balik dr tusyen..kol 9.300lm aku dh ade kat umah..time aku balik mak,apit dlm bilik ayah..mak bg ayah minum...Ayah boleh telan je air yg mak bg tu..ye la ayah dh la xmakan takut kurang gula dlm badan ayah..so mak bg air glukos kat ayah...selang berapa minit mak bagi lg ayah minum air zam zam..tp kali ni tekak ayah xnak telan air tu..tekak ayah berbunyi...aku,apit,hubby buat dudukkan ayah...Mak urut dada ayah,aku urut belakang ayah utk redakan bunyi ditekak ayah...Aku telepon adik ku amal ngan abg edi soh blik cepat..Keadaan ayah time aku xtau nak ckp cm mane...Ayah genggam erat tangan hubby....Dengar je engin motor adik ku amal balik,hubby ckp ayah pelahan2 leraikan genggaman dr hubbyku..Aku xpasti time tu ayah masih ade lg atau sebaiknya..
Aku telepon sedara mara yg dekat untuk dtg tgk ayah.. Aku xtau ayah mcm mane keadaan ayah time tu..Ayah nazak ke???Aku xtau nak ckp cmne ngan pakcik makcik sume...Aku hanye menangis je then soh dieorg sume dtg umah...Abg edi xsempat nak tgk ayah time tu...tp Abg dh jupe ayah siang td...Adik ku amal lak,xtau aku nak ckp cmne...Ktorg hanye menangis je...Ayah ade pesan kat mak kalo ape terjadi ckp kat anak2 jgn menangis...Aku xpasti lak kol berapa ayah tinggalkan kami sume..Maybe lebih kurang kol 10.30mlm..

Sedara mara,sahabat handai,org kampung arwah dtg mlm tu gak...Dtorg angkat ayah ke ruang tamu mlm tu..Selesai kemas2 sedara mara,org kg sedekahkan yassin buat arwah ku...Dalam keadaan ku berbadan 2 ni yg menunggu ari ni aku dipesan sedara mara kene beringat...
020709 Arwah ayah ku selamat dikebumikan..alhamdulillah sume berjalan dgn lancar..Pagi tu ingat nak ujan lebat..tp sebaliknye ujan gerimis,cuaca mendung sejuk je....Selepas selesai kebumi arwah ayah, cuaca berunsur cerah...alhamdulillah...
Kepada ibu ku,tabahkan hatimu,terimala dengan seadanya...walaupun setitik air mata tidak membasahi pipi mu,aku sebagai anak faham hati kecil mu menangis...Kami sume akan menemani ibu walau kemana jua...
Kepada sedara mara,sahabat handai arwah ayah,org kampung,rakan2 sekerja ku+hubby+abg edi+adikku apit (unikl miat,MSN & Unikl mfi) terima kasih kerana sudi menziarah,sembahyang jenazah,ikut sampai kepusara ayahku,dan sumbangan kalian semua kepada arwah ayah ku kpd kami semua..Hanya tuhan sahaja yg membalasnya nanti..terima kasih..
Utk arwah ayahku,kami anak2mu mendoakan ayah ditempatkan dikalangan org2 yg soleh dan beriman...Moga segala urusan ayah disana dipermudahkan hendaknye...Semoga rohmu dicucuri rahmat..amin...Al-fatihah...





4 comments:

Jasfyra said...

takziah..
semoga roh arwah ditempatkan dikalangan org2 beriman..amin

syaf_alia said...

rase sunyi bile arwah ayah xde....mak lia tenang je tp hati kecil die kite xtau...moga arwah ayah ditempatkan dikalangan org yg beriman dan soleh...dan moga segala urusannye dipermudahkan...amin..

UnCLe pEt.. said...

igt lg pg mse ayah malia nk kebumikn..
ujan gerimis+renyai2.. calm je..
btw.. keep bloggin' k..

syaf_alia said...

eh..cmne pet tau??pet dtg ke?